vrijdag 8 juni 2012

Galapagos

één van de twee heeft die ochtend
geen koffie gehad....
We arriveren na een korte vlucht op het Baltra eiland. Wegen zijn er amper, net voldoende om van de luchthaven naar de eerste aanlegsteiger te rijden. We nemen een overzetboot en bussen verder naar Puerta Ayora. Het kleine stadje heeft een handvol restaurantjes, hotels, en enkele reisbureaus. We stappen op goed geluk Moonrise Travel binnen. Er staan enkele cruises open, waarvan ééntje zelfs de ver afgelegen eilanden aandoet. De vriendelijke dame krijgt voor de laatste twee plaatsen aan boord een mooi prijsje, dus spenderen wij het komende uur met heen en weer lopen tussen de ATM en het reisburau. Ooit al een paar duizend dollar in 20$ biljetten gezien? Da´s veel!


beestjes!
De eerste dag bezoeken we het Darwin Center, waar enkele iguanas liggen te zonnen en de beroemde reuze-schildpad Lonesome George woont. We zijn onder de indruk van de enorme kolossen. Om je een idee van de grote te geven, als je er soep van zou maken heeft het hele eiland voor een maand te eten!
Om Floreana eiland te zien boeken we `s anderendaags een dagtripje, heen en weer. De boottocht verloopt nogal onstuimig. De zee is woelig, en de passagiers worden met z`n twintig in het kleine bootje gepropt. Niet echt bevorderlijk voor de sfeer, en enkele passagiers verliezen hun maaginhoud over de boeg. Bart is gelukkig niet gevoelig voor de zee en leest op het gemak zijn Millenium trilogietje uit, Lobke is al lang blij dat ze zeeziek-pillen bijheeft.

We bezoeken een reuzeschildpaddenreservaat, en aan de kade liggen enkele zeeleeuwen te zonnen. De iguanas die op de rotsen liggen behoren tot de lelijkste beesten die je ooit gezien hebt. In de namiddag is er snorkelen rond Devil`s Crown, en een zalig relaxed boottochtje terug naar de haven.
Onze touroperator eiste dat we om tien uur stipt weer op de luchthaven zouden zijn...om daar drie uur lang te zitten wachten tot iedereens vlucht gearriveerd is. We schepen in op de Galaxy, een leuk luxe-jacht, met zelfs een grastapijt op het zonnedak. Onze bootgenoten zijn voornamelijk Amerikanen en Engelsen, gemakkelijk om te babbelen! We ontmoeten ook onze gids Janet, die zich de komede dagen zal ontpoppen tot een soort Superwoman die werkelijk ALLES weet over de beestjes op de eilanden.

..en dan komen we eindelijk op een punt dat onze blog geen zin meer heeft. Woorden of fotootjes schieten oneindig te kort om de unieke week aan boord van de Galaxy te beschrijven. ´s Ochtends wandelen we steevast braaf achter onze gids aan om de unieke dieren te bewonderen, maar daarna eindigen we steevast met zwemvliezen en snorkel in het water. Tijdens de eerste snorkeltrip aan het prachtige eiland Bartolomé -what´s in a name- ontmoeten we grote scholen tropische vissen en duiken we met pinguïns en zeeleeuwen. Zelfs al sta je slechts tien centimeter diep in het water,  de vissen zwemmen er al rond je voeten. Eens je wat dieper gaat ontmoet je sergant majoors, moorish idols, king angelfish, parrotfish... Bart zwemt op een mooie dag recht in de bek van Jaws en zijn oma, oftewel twee Whitetip Reefsharks van om en bij de twee meter lang. De beestjes hebben gelukkig geen honger. Roggen, hamerhaaien, zeeschildpadden, er kwam geen einde aan de pracht die we onder water leerden kennen. Genoeg gezeurd, enkele fotootjes van boven het wateroppervlak omdat woorden toch te kort zouden schieten.
Zeeleeuwen en -beest

Blue Footed Boobie
Iguana

Paradise!